Indometacin 50 mg


Indometacin 50 mg

Compozitie:
Un supozitor 0,050 g de indometacin.

Forma de prezentare:
cutii cu 2 blistere x 3 supozitoare.

Actiune farmacoterapeuticã:
Indometacin este un preparat nesteroidian cu o energicã actiune antiinflamatoare, antipireticã si analgezicã. Actiunea sa antiinflamatoare nu se exercitã printr-un mecanism hipofizo-suprarenal, ceea ce permite utilizarea preparatului atât în cure scurte, cât si în tratamente de mai lungã duratã.

Indicatii:
Poliartritã cronicã evolutivã, spondilartritã ankilopoieticã; artroze (în special coxartroza); gutã (în asociere cu uricozuricele); afectiuni abarticulare ca: tendinite, sinovite, bursite, epicondilite, periartrite scapulo-humerale, lombosciaticã. Supozitoarele sunt indicate în formele moderat evolutive ale proceselor reumatismale inflamatorii, de asemenea, în artroze, în procesele abarticulare si în gutã.

Contraindicatii:
La copii sub 14 ani; la gravide si mame care alãpteazã; la pacienti cu leziuni gastrointestinale acute sau în antecedente; la pacientii cu alergii la acid acetilsalicilic sau la Indometacin.

Posologie si mod de administrare:
În poliartritã cronicã evolutivã si spondilartritã ankilopoieticã, coxartrozã sau alte artroze si în afectiunile abarticulare, tratamentul se începe cu 0,025 g (1 capsulã) de 2-3 ori pe zi.

În criza de gutã se administreazã 0,050 g (2 capsule) de trei ori pe zi, pânã la amendarea simptomatologiei.

Supozitoarele se administreazã câte 2-3 pe zi, fractionat, iar dacã se asociazã cu forma oralã, una din prizele de capsule poate fi înlocuitã cu un supozitor, de preferintã seara.

Reactii adverse:
Fenomene gastrointestinale (greatã, vãrsãturi, anorexie, dureri abdominale, diaree, ulceratii esofagiene, gastrice, intestinale, eventual cu perforatie si sângerare, sângerare fãrã ulceratii), oculare (depozite corneene si modificãri retiniene cu afectarea acuitãtii vizuale), hematologice (anemie aplasticã, depresiunea mãduvei hematogene a oaselor, purpurã trombocitopenicã, anemie secundarã), reactii de sensibilizare (astm bronsic, prurit, urticarie, rasuri cutanate), tulburãri auditive (hipoacuzie, vâjâituri în urechi), modificãri în sfera SNC (episoade psihotice, depersonalizare, stãri depresive, confuzie mintalã, cefalee), modificãri cardiovasculare, renale (edeme, hipertensiune arterialã, hematurie) si altele (cãderea pãrului, eritem nodos).

Dupã utilizarea supozitoarelor se pot constata, uneori: tenesme rectale, rectite, mai rar rectoragii.